Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen

Actueel

Artikel, 19 juli 2009

Vanwaar, de smederij?

Als klein meisje werd ik vaak heel vroeg in de ochtend gewekt door aanhoudende slagen van een hamer op het aambeeld. Een harde klap, die gevolgd werd door vele kleine, afzwakkende  trillingen. Dan wist ik dat er een mooi proces aan de gang was en begon er onmiddellijk een bruisend vlammetje in mij te kriebelen.


Het waren de hamerslagen van mijn opa die ijzer aan het smeden was. Hij toverde harde, koele, ijzeren platen en staven om in sierlijke, functionele, duurzame voorwerpen en kunstwerken. Dit deed hij met een beetje vuur, water en kracht, en vooral ook kunde en toegewijde bedrevenheid.


Dan stond ik op uit mijn bed en daalde de trap af. Dan liep ik over het erf waar reeds de geur van recent bewerkt ijzer iets diep in mij aanwakkerde. En als ik vervolgens tegen de kolossale deuren van de smederij duwde en naar binnen liep, waande ik mij haast in paradijselijk gebied.


Dan keek ik ademloos naar de berekeningen en schetsen, het werktuig (hoe is het mogelijk dat er zo veel verschillende tangen, hamers en wat al niet meer bestaan, die erg op elkaar lijken, maar toch allemaal weer voor iets anders dienen), het gloeiende staal. Ik rook het vuur, de vonken, ik hoorde het ijzer steeds weer sissend afkoelen in de waterbak, en mijn opa die alles feilloos dirigeerde, en ophield als hij zag dat het goed was.


Een ongekend gevoel van onontgonnen mogelijkheden, maakt zich van mij meester.

Artikel, 13 april 2011

Ook vrouwen verslaafd aan porno

Artikel, 29 maart 2011

Urineverlies en seks

Nieuws, 13 december 2009

Nieuwe praktijk locatie

Artikel, 27 oktober 2009

Huisarts ziet meer mensen met seksuele problemen en relatieproblemen

Onderzoek, 3 maart 2007

Rol van ouders in seksuele ontwikkeling

Documentaire, 1 januari 2007

Workshop voor paren